11/10/2010

MIQUEL BARCELÓ

Miquel Barceló Artigues, conegut simplement com a Miquel Barceló (Felanitx, 8 de gener de 1957), és un pintor mallorqui de fama internacional. Des de petit va estar en contacte amb la pintura, ja que vivia entre els pinzells i els colors de sa mare Francisca Artigues, que era pintora en la tradició paisatgística mallorquina..  Format a Palma (1972-73) i a Barcelona (1974), adquirí notorietat internacional arran de la Biennal de São Paulo (1981) i, sobretot, de la Documenta 7 de Kassel (1982), en la qual exposà obres primerenques.
La seva pintura, sempre dins el marc del figurativisme, incorpora nombrosos referents culturals. Entre els més destacables en una primera etapa, el referent mediterrani, i arran d'una prolongada estada a Mali el 1988, el paisatge i la forma de vida africans. Els records de la seva peripècia vital africana queden reflectits al llibre Quaderns d'Àfrica . Barceló té una forta relació amb les coses que l'envolten, el seu taller, la seva biblioteca.... de les quals pren idees per crear el seu art.
Un altre àmbit destacat de la seva activitat artística és la il·lustració de llibres, capítol en el qual destaca La Divina Comèdia del Dant.
El 1996 fou objecte d'una doble exposició retrospectiva celebrada als museus parisencs del Jeu de Paume i el Centre Pompidou i encara  no ha parat, entre els seus darrers projectes destaquen l'elaboració d'un mural ceràmic en una capella de la Catedral de Palma (març del 2007) i la cúpula de la Sala dels Drets Humans de l'ONU al Palau de les Nacions de Ginebra (juny del 2008).



Capella de la Catedral de Mallorca

detall de la capella





L'escultura de bronze “Gran Elefant Dret” (2009)donada al  poble de Felanitx , ha estat  traslladada a Barcelona per a l'exposició “La solitude organisative” realitzada al CaixaForum  que conte una selecció d'obres entre 1983 i 2009 al mateix temps en Arts Santa Monica es pot visitar també una exposició anomenada "Barceló abans de Barceló" que recull una selecció de l'obra inicial i mes desconeguda de Miquel Barceló.



No hay comentarios:

Publicar un comentario